Thursday, January 20, 2011

Lihat Hata Wahari Dari Sisi Yang Berlainan

@ http://www.malaysia-instinct.com/malay/index.php?option=com_content&view=article&id=1902:lihat-hata-wahari-dari-sisi-yang-berlainan&catid=121:farah-deebah&Itemid=1376

Jika dahulu nama Amran Ahmad ....kini...Presiden Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ) Hata Wahari pula mewarnai dunia penulisan internet berhubung soal kebebasan media dan penguasaan kerajaan.
Kemarahan Hata dan Amran selama ini kerap ditafsir sebagai marah kepada kerajaan Barisan Nasional dan dikatakan condong kepada pembangkang...
Amat nyata sekali...kedua-dua mereka yakni Amran dan Hata berkerja di syarikat yang sama iaitu Utusan Melayu yang menerbitkan akhbar Utusan Malaysia dan Kosmo!.
Jadi...tidakkah timbul persoalan mengapa pemimpin-pemimpin NUJ dari Utusan sahaja yang duk 'buat kecoh' semenjak dua ini?
Mengapa tidak kepimpinan NUJ di The Star atau akhbar-akhbar kumpulan Media Prima seperti The News Straight Times atau Berita Harian?
Apakah kepimpinan kesatuan di syarikat lain semuanya pengecut?
Mengapa NUJ Utusan umpama sarang kepada penganas kesatuan yang berterusan membenci kerajaan...orang lain tidak pula?
Farah selaku bekas wartawan.....teringin juga tahu mengapa NUJ Utusan kecoh sangat.....tak reti duduk diam ke?
Mengapa mereka begitu membenci kerajaan yang ada sekarang ....di kala ramai yang bergembira dan senang dengan pendekatan-pendekatan yang diambil oleh kerajaan dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak....NUJ Utusan memanjang tak puas hati....
Gali punya gali.....melalui beberapa rakan.....gambaran sebenar apa yang berlaku di Utusan semakin nyata....
Kepimpinan NUJ Utusan sama ada di era Amran atau Hata Wahari bukan menentang kerajaan menurut seorang wartawan yang enggan dikenali...
"Yang mereka perjuangkan adalah ahli-ahli NUJ Utusan secara am dan semua kakitangan Utusan secara keseluruhan....bayangkan....gaji kami antara yang paling rendah di kalangan rakan-rakan wartawan...dan sudah dua tahun berturut-turut kami tak dapat bonus.
"Siapa yang tidak sakit hati bila kawan-kawan di Metro dapat sehingaa 5 ke 7 bulan....kami kena kerja sama teruk dengan mereka tetapi kami macam orang bodoh kena dengar macam-macam alasan tak guna syarikat," .
Wartawan wanita berkenaan begitu emosi ketika menceritakan senario di syarikat itu dalam satu pertemuan di sebuah kedai minum di Bukit Bintang minggu lalu.
Kata wartawan berkenaan...dengan kos sara hidup yang tinggi di Kuala Lumpur dan gaji kecil di Utusan...ketiadaan bonus sehingga dua tahun adalah satu yang amat menyakitkan hati.
"Justeru itu....untuk sampai kepada umum dan menarik perhatian kerajaan, NUJ Utusan mungkin tidak ada pilihan melainkan untuk mengeluarkan kenyataan yang akan kena tepat ke batang hidung majikan selain meluahkan kebimbangan terutama dari segi penurunan jualan akhbar yang mampu memusnahkan terus syarikat dalam tahun mendatang.
"Apa yang boleh dibuat? Takkan kita nak tunggu kerajaan bail out Utusan pulak? Sekarang ini pun dah punya banyak bantuan dalam bentuk penulisan sisipan dan oklan GLC diberikan pihak kerajaan.... nak apa lagi?".
Jelas wartawan berkenaan, majikan Utusan seperti Ketua Pengarang bodoh yang jarang berada di pejabat dan sibuk dengan urusan luar, Pengerusi yang tidak tahu apa-apa dan setiap tahun berjanji nak letak jawatan tapi masih jugak berada dalam syarikat itu serta Pengarah Urusan Kumpulan yang selain tidak tahu mengembangkan perniagaan syarikat, juga terkantoi menjadi Pengerusi di syarikat lain adalah punca kehancuran secara perlahan Kumpulan Utusan.
"Dah terang-terang yang bermasalah dalam Utusan adalah 3 mangkuk ayun ini, tapi untuk menutup mata kepimpinan negara, menutup mata UMNO dan kerajaan, NUJ Utusan yang dijadikan mangsa berterusan," katanya.
Katanya, kalau ketiga-tiga berkenaan dibuang dan diganti dengan tenaga muda yang benar-benar bijak dan rajin bekerja, maka syarikat akan terus berkembang dan tidak akan ada sebarang penentangan.
Menurut wartawan wanita berkenaan, dalam keadaan di mana hampir kesemua kakitangan terutama ahli-ahli NUJ Utusan berada dalam keadaan tidak gembira dan tertekan...apa pilihan yang tinggal kepada NUJ Utusan melainkan untuk menentang kepimpinan syarikat secara terus.
Dan katanya, kenyataan-kenyataan Hata dan Amran dahulu banyak kepada majikan di Utusan...bukan terus kepada kerajaan atau Datuk Najib pun kalau dilihat...
Wartawan berkenaan seterusnya meluahkan lagi kekecewaan dengan gaya pengurusan syarikat....yang didakwanya penuh dengan penipuan...
"Bayangkan...baru-baru ini syarikat melakukan kerja-kerja menaik taraf mesin percetakan di dua buah kilangnya..nilainya RM19 juta....naik taraf daripada cetak hitam putih kepada warna...itu pun sampai RM19 juta....Kumpulan Karangkraf beli mesin cetak baru untuk akhbar Sinar Harian dulu pun baru RM5 juta sahaja.....kalau begini gayanya...sampai kiamat pun Utusan takkan buat untung," katanya.
Wartawan itu menggesa agar Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) melihat kepada isu menaik taraf mesin cetak berkenaan dan menyiasat untuk mendapatkan adakah jumlah itu masuk akal.
"Tapi masa syarikat beli tiang gol ratus ribu di Pulau Pinang dulu pun SPRM tidak siasat....yang ini pun jangan haraplah....kalau dengar iklan SPRM kat radio macam telus sangat siasat semua benda," katanya.
Satu benda yang boleh dilakukan oleh pihak UMNO katanya ialah mendengar dengan telingga dan hati yang ikhlas jika mahu melihat kakitangan Utusan tenang dengan kerajaan.
Wartawan berkenaan menjelaskan.....jika kebajikan pekerja terjamin dan cukup serta penipuan dalaman syarikat dapat dibendung...tidak akan ada mana-mana pun pemimpin NUJ yang mahu mengambil tindakan yang boleh ditafsir menentang kerajaan.
"Manusia bila terdesak...dia mula menentang semua orang," katanya.
Wartawan itu juga mencadangkan agar wakil Perdana Menteri bertemu dengan NUJ Utusan dan Hata bagi mendapatkan gambaran apa yang berlaku dan menyerahkan laporan terus kepada Najib tanpa melalui pihak syarikat.
"Mungkin ketika itu Perdana Menteri akan sedar Utusan melalui titik paling buruk dalam sejarah kewujudannya," katanya.

No comments:

Post a Comment